Flex Manager

 beschikbaar?

interimmanagement TIP: soortgelijke CVs vinden

Interim manager ICT - O&I - SCM - Performance

Interim manager ICT - O&I - SCM - Performance

Werkervaring interimmanager

Functioneel: Docent HBO E-Business, Project management, Interim Management, Lijn/stafmanagement, Management consultancy, Procesbegeleiding, Training, Coaching, Informatie- & softwareanalyse, Implementatiebegeleiding, Testmanagement
Vakgebieden: Enterprise Resource Planning (ERP), Management Informatie Systemen (MIS), Financiele Informatie Systemen (FIS), Employee Management Informatie Systemen, Customer Relationship Management (CRM), Supply Chain Management (SCM), E-Business, E-Commerce & EDI, Facility management, Performance Management & KPI.
Processen: Alignment van business (primaire processen) en ICT, Business cases, SLA management, Verandertrajecten, Systeemontwikkeling, -beheer en –optimalisatie, Logistiek & kwaliteit.
Branches: Zakelijke dienstverlening, Metaalbranche, ICT, E-Business, Houtverwerking, Brandstoffen, Schoenproductie, Levensmiddelen, diverse groothandel.

Opleiding interimmanager

EXIN (post. AC) – Wolfheze, Nederland
Leergang Informatie Management(LIM) – postacademische opleiding informatiemanagement.

Nederland Studiecentrum voor informatica (HBO) – Eindhoven, Nederland
Automatisering, Mechanisering Bestuurlijke Informatiekunde (AMBI) – onderdelen: Basismodules informatica (I1, I2), Bestandsorganisatie en databases(B1, B2), Programmeertalen met specialisatie COBOL (T1, T2), Wiskunde en statistiek (W3), Systeemontwikkeling (S1), Systeemmethodieken (S2), Systeembeheer en infrastructuur (S3), Systeembeleid (S4) en Inrichting rekencentrum/EDP (S5).

Nederland Studiecentrum voor informatica – Eindhoven, Nederland
Wiskunde HAVO (W0) – Wiskunde als basis voor AMBI – HBS/A was niet toereikend voor opleiding AMBI.

Nederlandse Associatie voor praktijkexamens – Eindhoven, Nederland
Moderne bedrijfsadministratie (MBA) – Bedrijfseconomie, Bedrijfsadministratie, Bedrijfsstatistiek, Belasting en sociale verzekeringswetgeving

Nederlandse Associatie voor praktijkexamens – Eindhoven, Nederland
Paktijkdiploma Boekhouden (PD-B) – Boekhouden, Handelsrekenen, Handelskennis en Statistiek

Consultancy interimmanagement a.i. kerncompetenties

Kerncompetenties

1. Informatie- en ICT-beleid
Ieder deelgebied binnen een organisatie behoeft uitgangspunten van planning & beleid, evenals vaststelling van stuurinformatie en in te zetten hulpmiddelen. Op gestructureerde wijze, snel en tegen lage kosten kan samen met de opdrachtgever een Informatie- & ICT-plan (bijv. volgens SDM) - leidraad voor informatiebeleid voor de komende 2-3 jaren - worden opgesteld. Een korte intake is nodig voor schatting van tijd & kosten (fixed time & fixed price).

2. Tactische bedrijfsanalyses
Om van een bedrijf de organisatorische en informatietechnische pijnpunten in beeld te krijgen en van daaruit snel en gericht verbeterpunten te kristalleren, zijn methodieken beschikbaar om deze duidelijk en genuanceerd in kaart te brengen. Binnen resp. 2 weken of 1 maand (fixed time & fixed price) is een complete, tactische bedrijfsanalyse (TBA) of een integrale procesanalyse (TOSCA) opgeleverd en als verbeterplan beschikbaar voor organisatie en management. De inspanning van betrokken managers is slechts beperkt tot enkele uren per persoon – inventarisatie aan het begin en terugkoppeling aan het einde.

3. Haalbaarheidsonderzoeken
Problemen en veranderingen gaan vaak hand in hand - de ene verandering volgt de andere, zonder dat er sprake is van verbetering. Om gewenste veranderingen binnen de perken te houden, maar bovendien ‘verbetering’ te laten zijn, is een haalbaarheidsonderzoek een ‘must’ en ‘toegewijde bemensing’ een vereiste. Middels een gestructureerd en afgestemd stappenplan (bijv. volgens SDM) is een goede doorloopplanning te maken en kan er met de beschikbare tijd van de opdrachtgever rekening worden gehouden (> uren op nacalculatie).

4. Projectmanagement
Is het zover, dat een onderzoek ook daadwerkelijk tot uitvoering moet worden gebracht en er een organisatie- of ICT-project is gedefinieerd, waarbij inzet van methodiek en een (externe) kundige projectleider vereist is, dan zijn er 2 mogelijkheden: het projectleiderschap wordt ingevuld door VDMO of een interne projectleider wordt de methodiek van VDMO aangeleerd, waarbij VDMO op de achtergrond begeleidt en ‘coacht’. Uitgangspunt is, dat op eenduidige wijze de voortgang van het project op basis van 10 stuurparameters (PMT) wordt bewaakt en daar waar nodig wordt bijgestuurd. Ook hier is doorlooptijd afhankelijk van de inzet van management en medewerkers bij de opdrachtgever (> uren op nacalculatie).

5. Interim management O & I
Ter overbrugging van functionele of personele wijzigingen (bijv. vacatures), opstart van nieuwe of tijdelijke functies resp. doelgerichte afbouw bijv. het in de lucht houden (van delen) van een oud systeem, dan kan het gewenst zijn, dat er tijdelijk (interim) management gewenst is. Op het gebied van organisatie- & ICT-vraagstukken, evt. in combinatie met logistiek, administratieve aspecten, is interim management, voor dagdelen, beschikbaar – het uiteindelijke doel vanuit VDMO is, dat de opdrachtgever z.s.m. de vacature zelf structureel invult resp. de functie of het betr. taakgebied stopzet (> vaste tarieven per dagdeel).

6. Software en ERP-selectie
Bij de keuze van software (m.n. ingeval ERP), is het gewenst de informatiebehoeftes en de bedrijfsprocessen binnen het werkgebied (> domeinen) goed in kaart te brengen – belangrijk hierbij zijn de onderscheidende activiteiten (de TOP-25) van het bedrijf. Door alle specificaties te toetsen aan de mogelijkheden van (meerdere) softwareaanbieders, is de beste keuze te maken en te bepalen, wat de impact op een toekomstige implementatie zal zijn. VDMO is gespecialiseerd in het opzetten van selectiecriteria, het toetsen aan software, het begeleiden van keuzeprocessen en het inschatten van de impact op organisatie, infrastructuur en implementatie. Vaak wordt hier een haalbaarheidsonderzoek in combinatie met projectmanagement ingezet (> uren op nacalculatie).

7. Implementatie ERP
Het invoeren van software, w.o. ERP, vraagt vaak een 3e partij naast opdrachtgever en pakketleverancier. Deze partij dient gespecialiseerd te zijn in het begeleiden van het management van de opdrachtgever bij de implementatie (OIK-model) en als organisatiedeskundige hun belangen te behartigen. Vaak speelt men deze rol toe aan de softwareleverancier, die echter te weinig prioriteit geeft aan en te weinig kennis (belang) heeft van (bij) de problematiek van die opdrachtgever, het management, medewerkers en de structuur van de organisatie. VDMO heeft hier zowel uitgebreide, diepgaande als langdurige ervaring in. (> uren op nacalculatie).

8. Management Informatie Systemen (MIS)
Softwarepakketten (> ERP) hebben nauwelijks strategische managementinformatie in zich – reden: ieder bedrijf heeft haar eigen, specifieke informatiebehoeftes; men voorziet daar niet in. Na grondige inventarisatie, samen met het management van de opdrachtgever, is VDMO in staat een informatietotaaloverzicht (MIS-scan) en passende ‘tools’ op tactisch of strategisch niveau te definiëren, evenals: zelf ontwikkelen of door derden. Ook kennis & ervaring inzake implementatiebegeleiding van MIS is ruimschoots aanwezig (> uren op nacalculatie).

9. Kwaliteit en ISO-beleid
Het verkrijgen (en behouden) van certificaten op het gebied van kwaliteit en ISO, vraagt een grondige, tevens integrale aanpak. Beleid & planning, methodiek & structuren, organisatie-inrichting, informatiesystemen, management & beheer spelen alle een bepalende rol. Integrale aanpak vermijdt het ontstaan van ‘papieren tijgers’ en voorkomt ‘examengedrag’ van managers en medewerkers. VDMO gebruikt een aanpak, waarbij kwaliteitseisen en -normen zijn ingebed in de dagelijkse bedrijfsvoering en waarbij certificering zit opgesloten in de structuren van beleid, bestuur & beheer. Als leidraad geldt hierbij een door VDMO zelf ontwikkeld en in de praktijk succesvol toegepaste OIK-model. (> uren op nacalculatie).

10. Supply Chain Management (SCM) als onderdeel van E-Business.
Ieder bedrijf heeft haar positie in diverse waardeketens (> supply chains) m.a.w. is klant van meerdere leveranciers en leverancier van meerdere klanten. Eigen continuïteit is mede bepalend voor het bestaan van de handelspartners en de interesse van de consument – geen toegevoegde waarde of ‘goede’ kwaliteit leveren resp. te hoog zijn in kostprijs, zal de waardeketen ‘zwak’ maken of zelfs het bestaan ervan in gevaar brengen. Door juiste analyse van klanten en leveranciers, inkoop-, kost- en verkoopprijzen, geboden & ontvangen kwaliteit, etc. is er een basis voor integrale continuïteit. VDMO is gespecialiseerd in SCM (SCOR-model) en analyse van bepalende componenten in waardeketens (> uren op nacalculatie).

11. Performance management & KPI
Alle voorgaande 10 competenties dragen bij tot prestatieverhoging (> performance) van de organisatie – echter ‘meten is weten’. Middels stuurparameters of Key Performance Indicators (KPI) is meting van de integrale performance van een organisatie mogelijk. Door gebruikmaking van 12 KPI’s (van SCOR) is performance management continu mogelijk. Ook eigen kencijfers zijn hierbij eenvoudig inpasbaar. VDMO beschikt over kennis en rekenregels van alle soorten KPI – een korte intake kan leiden tot snelle invulling, gebruik en ondersteuning bij de analyse van KPI’s en derhalve performance management (> uren op nacalculatie).


Talenkennis interimmanager

Nederlands (moedertaal); Engels en Duits (goed/zeer goed)Frans (goed, spreken redelijk)

Overig

ICT congres VWB Media – Figi Zeist/Nederland
• Benoemd tot 1e ICT-manager van Nederland (1998)

Diverse publicaties in vakbladen – w.o. Automatiseringsgids, Computable
Diverse internationale presentaties w.o.
• Stockholm (Zweden) -> Gezamenlijke Europese Staalfederaties
• Chennai (India) -> Millenniumproblematiek en maatwerk ERP
• Amsterdam, Den Haag -> EDIForum


 beschikbaar?

Interim managers zoeken: